Laddar Evenemang

←      Alla Evenemang

Hotel Al Rasheed och Orrefors – en berättelse om ett fantastiskt hotell och spektakulära kristallkronor

6 augusti | 11:00 - 17:00

Filmerna Bagdadkristallerna – Berättelsen om Orrefors och ett sagolikt hotell  och verige och byggexporten – Al Rasheed i Bagdad finns tillgängliga här under hela utställningsperioden 18/6 – 6/8. Du hittar dem längst ned på denna sida.

 

I Hotel Al Rasheed och Orrefors – en berättelse om ett fantastiskt hotell och spektakulära kristallkronor vill vi uppmärksamma ett stycke oskriven svensk-irakisk designhistoria – en historia om design av yppersta kvalitet, världspolitik och krig.

Alliansfria rörelsens sjunde toppmöte planerades att hållas i Bagdad 1982. Det var ett viktigt möte där delegater från det globala syd skulle diskutera stora gemensamma frågor. Ett möte av denna vikt behövde en inramning, en lokal, som kunde motsvara sammankomstens dignitet. Uppdraget att utföra bygget gick till Skanska i Kalmar 1978. Hotellbyggnaden ritades av den danska arkitekten Ole Helweg och inredningen levererades i huvudsak av svenska företag, flera av dem från Småland. Det sparades inte på några kostnader i formandet av mötets materiella inramning.

I utställningen visas filmen Bagdadkristallerna – Berättelsen om Orrefors och ett sagolikt hotell (24 min) av journalisten Agneta Gustavsson och filmaren Rolf Magnusson. Här berättas en småländsk historia kring byggandet av Hotel Al Rasheed. Genom intervjuer med bruksarbetare på Orrefors får vi lära oss om de spektakulära kristallkronorna som räddade bruket ekonomiskt i början av 1980-talet.

Utställningen visar också skisser till Orrefors kristaller, några av de möbler som gjordes för Hotel Al Rasheed samt filmen Sverige och byggexporten – Al Rasheed i Bagdad (14 min), producerad av Skanska, där Skanska själva berättar om hela produktionen.

Christina Zetterlund, designhistoriker och curator, säger:
Här i Småland är det många som känner till historien om Hotel Al Rasheed, antingen genom egna erfarenheter från produktionen eller genom släktingar och vänner som berättat. Men utanför Småland är denna historia relativt okänd, trots att det var ett så viktigt projekt. Vår förhoppning är att fler hör av sig till oss och berättar om vad de varit med om!

Alliansfria rörelsen var mycket viktig. Den organiserade ett stort antal stater i det globala syd som ville agera självständigt bortom kalla krigets två ideologiska block och var mycket inflytelserik under perioden då hotellet byggdes. Det blev aldrig något möte i Bagdad. År 1982 var Irak i krig med Iran som bombade nära hotellet för att manifestera att det inte gick att hålla något möte här. Kvar stod det fantastiska hotellet som även i sin fortsatta historia kom att stå i världspolitikens korsdrag.

Har du eller någon som du känner bidragit till att skapa detta fantastiska hotell får du gärna höra av dig! Kontakta Christina Zetterlund på christina.zetterlund@designarkivet.se eller 076–7953023. Hinner du inte se båda filmerna under ditt besök kommer de även publiceras på vår hemsida.

Utställningen görs i samarbete mellan Lära om arkivet, som stöds av Kulturrådet och Region Kalmar Län, och forskningsprojektet Designhistoria i andra geografier vid Linnéuniversitet vilket finansieras av Riksantikvarieämbetet. Utställningen arrangeras i samband med Sommarutställning Pukeberg 2022 där även Hemslöjden, Ateljéhus Pukeberg, Riksglasskolan och Klockmagasinet medverkar.

AGNETA GUSTAVSSON
Journalist sedan 1972, mestadels för SVT. Gustavsson har varit inblandad i ett antal projekt om Glasriket, bland annat filmen Vad ska man säga? om nedläggningen av glasbruken i Åfors och Orrefors samt boken Och sen då… Vad händer i Glasriket?

ROLF MAGNUSSON
Yrkesfotograf sedan 1972, har bland annat jobbat med medicinskt fotografi och reklam. Entusiastisk musiker som spelar gitarr och trumpet i olika band.

Curator: Christina Zetterlund
Utställningsform: Pontus Lindvall
Grafisk form: Lisa Olausson


Bagdadkristallerna – Berättelsen om Orrefors och ett sagolikt hotell (2022)
Alliansfria rörelsens sjunde toppmöte skulle hållas i Bagdad 1982. Det var ett viktigt möte där delegater från det globala syd skulle diskutera stora gemensamma frågor. Ett möte av denna vikt behövde en inramning, en lokal, som kunde motsvara sammankomstens dignitet. Därför byggdes Hotel Al Rasheed och uppdraget att utföra bygget gick till Skanska i Kalmar 1978. Här berättas en småländsk historia om hur Orrefors skapade de spektakulära kristallkronorna som beställdes till Hotel Al Rasheed.

Av Agneta Gustavsson och Rolf Magnusson
© Bergljot Media 2022


Sverige och byggexporten – Al Rasheed i Baghdad (1982)
I denna film berättar Skanska om ett av de största och mest krävande byggprojekten de haft uppdraget att utföra – Hotel Al Rasheed, Bagdad.

© Förberg film / Skanska 1982

Detaljer

Datum:
6 augusti
Tid:
11:00 - 17:00
Evenemang Taggar:
, ,

Plats

Pukebergsområdets utställningshall
Pukebergarnas väg 24
Nybro, 38234 Sverige

Arrangörer

Lära om arkivet
Designhistoria i andra geografier

Samarbetspartners

Lära om arkivet

är ett treårigt utvecklingsprojekt som drivs av Designarkivet i Nybro med stöd från Statens kulturråd och Region Kalmar Län. 

Christina Zetterlund
Projektledare
christina.zetterlund@designarkivet.se

Maija Zetterlund
Projektkoordinator
maija.zetterlund@designarkivet.se  
telefon: 0481-42870

I samarbete med

Virserums konsthall
Linneuniversitet 
Kalmar Konstmuseum

Designer in residence:
Evelina Mohei
Form och webb:
Mika Kastner Johnson

Med stöd från 

Region kalmar läns logotyp
Kulturrådets logotyp