Småland som ett potentiellt designarkiv

Hur levde de riktigt fattiga under 1800-talet? Hur var det att arbeta i de olika småländska industrierna? I gestaltningen Småland som ett potentiellt designarkiv kan du upptäcka och hitta till några av alla de många museer, arkiv, hembygdsgårdar och andra designhistoriskt intressanta berättelser som finns här i Småland.  

I denna gestaltning, med grafisk form av Lisa Olausson, har några av de många småländska designhistorier vi lärde känna under projektet Lära om arkivet fått en fysisk form. Brokighet, tillgänglighet, hantverksmässighet har varit några av gestaltningens nyckelord. Här visas flera element från Lära om arkivets olika projekt. Smålandskartan, formgiven av Evelina Mohei med papper från Lessebo handpappersbruk, är central i projektet med sin perspektivsammanflätande funktion, illustratören Annika Elmqvists illustrationer på glas hyllar det historieskrivande projektet och förebilden Glasriket – människan, miljön, framtiden och på bord av skadat trä, framtagna av MADAM snickeri, finns ett antal lokala designhistoriska titlar – läs om luffarnas liv och leverne, om livet på Bodafors möbelfabriker och mycket mer.

Småland som ett potentiellt designarkiv är ett av resultaten av arbetet med Lära om arkivet. Gestaltningen är installerad i anslutning till Designarkivets lokaler i det gamla glasbruksområdet Pukeberg, Nybro och möjliggjordes i samarbete med Kalmar konstmuseums residensprogram Bodycake. 

Småland som ett potentiellt designarkiv är ett av resultaten av det treåriga utvecklingsprojektet Lära om arkivet. Grafisk form och gestaltning av Lisa Olausson.
Smålandskarta av papper från Lessebo handpappersbruk gjord av Evelina Mohei. Kartan med sin perspektivsammanflätande funktion är central i Lära om arkivet.
Lära om arkivets berättelser, artiklar och intervjuer har i Småland som potentiellt designarkiv fått ta fysisk form. Annika Elmqvists illustrationer på glas och MADAM snickeris bord av skadat trä tillsammans med bladen kommunicerar en omedelbar känsla av projektet.

Samarbetspartners

Lära om arkivet

är ett treårigt utvecklingsprojekt som drevs av Designarkivet med stöd från Statens kulturråd och Region Kalmar Län 2021–2023.

Christina Zetterlund
Projektledare
christina.zetterlund@gmail.com

Maija Zetterlund
Projektkoordinator
maija.zetterlund@designarkivet.se
telefon: 0481-42870

I samarbete med

Virserums konsthall
Linneuniversitet 
Kalmar konstmuseum

Designers in residence:
Ida Liffner, Marthe Roosenboom
Rosa Tolnov Clausen, Daniele Burlando
Makda Embaie
Magnus Bärtås, Behzad Khosravi Noori
MADAM snickeri & restaurering
Evelina Mohei
Form och webb:
Mika Kastner Johnson

Med stöd från 

Region kalmar läns logotyp
Kulturrådets logotyp