Bergkvara har sedan medeltiden varit en plats där man bedrivit sjöfart och marknader. Sedan slutet av 1700-talet fanns båtbyggeri i Bergkvara. Det skulle dock dröja fram till handelsfrihets-förordningen i mitten av 1800-talet innan utvecklingen i Bergkvara tog fart. Varvsnäringen kunde växa bland annat genom att snickare och timmermän inte längre var bundna till skrån.
I Bergkvara Sjöfartsmuseum, som är inrymt i ett hundraårigt hamnmagasin, berättas bland annat en designhistoria om skeppstillverkning. I början av 1900-talet var Bergkvara en av Sveriges största hemmahamnar för segelfartyg. På museet finns därför också föremål som berättar om olika aspekter av sjöfarten men också om de så kallade ”pitprops”, träkonstruktioner som stöttar upp gruvgångar, till Storbritanniens kolgruvor som producerades i Småland.
Museet berättar också om sjöfarandets materiella kultur. Bland föremålen hittar en exempelvis den rika hantverkskulturen som fanns ombord på skeppen, det så kallade sjömansarbete som skapades under långa färder.