Designarkivet

Designarkivet i Nybro arbetar för att samla, bevara och tillgängliggöra material som ger kunskap om designhistoria och designprocesser. Samlingen består av omkring 120 000 arkivalier som spänner över flera designområden som glas, mode, möbler, hemtextil och industridesign från sent 1800-tal till idag.

Berättelsen om Designarkivet börjar 1978, med att Arkiv för Svensk Formgivning grundas. Initiativet kom från Erik Broman, dåvarande chef för Kalmar konstmuseum. Inspirationen till arkivet kom från Skissernas Museum i Lund, som konstprofessor Ragnar Josephson startat på 1930-talet. Där fanns en samling av förarbeten till offentlig konst. Kunde man göra på samma sätt med förarbeten till formgivna föremål?

Arkivets första intendent blev Inga Lindén. Lindéns och Bromans gemensamma tanke var att Arkiv för Svensk Formgivning skulle bli ett arkiv för ”svensk vardagskonst”. Behovet av ett arkiv med det förtecknet berodde på de förändringar som svensk industri stod inför. Sedan 1950-talet hotades delar av produktionen av nedläggningar eller sammanslagningar till större koncerner. Textilindustrin var särskilt drabbad.

Det fanns en oro att viktigt material från formgivarna kunde försvinna. Stöd för tanken på ett nationellt arkiv för formgivning hämtades från många håll. Ambitionen var att särskilt samla sådant som kunde belysa designprocessen. Det primära materialet blev därför skisser, tekniska ritningar och foton. Referensmaterial har sedan lagts till för att göra bilden av formgivaren så komplett som möjligt. Samlingen tog form vart efter att material omhändertogs.

Det första materialet till samlingen var skisser av konstnären och formgivaren Arthur Percy. Percy hade varit en god vän till Erik Broman och hans konst hade visats på Kalmar konstmuseum. Efter Percys bortgång fick arkivet ta emot mellan 1 200 och 1 500 skisser från familjen. Därtill kompletterades samlingen med ett antal föremål av Percy från Gefle porslinsfabrik och Gullaskrufs glasbruk. Nästa stora insamling gällde material av Erik Höglund. I samband med Höglunds flytt från Öland samlades 4 000 skisser in. Den samlingen har senare vuxit till att idag omfatta cirka 15 000 arkivalier. En stor mängd textiler samlades också in, förutom det skissmaterial som annars var samlingens huvuddel. Bland annat fick arkivet en stor samling originalskisser från Ljungbergs textiltryckeri. Att föremål ingår i samlingen, som i fallet med Arthur Percy, är ett undantag. Idag samlas, bortsett från textiler, i första hand förarbeten in.

Lär känna Designarkivets samling på DigitaltMuseum!

Samarbetspartners

Lära om arkivet

är ett treårigt utvecklingsprojekt som drivs av Designarkivet i Nybro med stöd från Statens kulturråd och Region Kalmar Län. 

Christina Zetterlund
Projektledare
christina.zetterlund@designarkivet.se

Maija Zetterlund
Projektkoordinator
maija.zetterlund@designarkivet.se  
telefon: 0481-42870

I samarbete med

Virserums konsthall
Linneuniversitet 
Kalmar konstmuseum

Designers in residence:
Ida Liffner, Marthe Roosenboom
Rosa Tolnov Clausen, Daniele Burlando
Makda Embaie
Magnus Bärtås, Behzad Khosravi Noori
MADAM snickeri & restaurering
Evelina Mohei
Form och webb:
Mika Kastner Johnson

Med stöd från 

Region kalmar läns logotyp
Kulturrådets logotyp