Konstkollo 2022

Sommaren 2022 fortsatte Kalmar konstmuseum, Lära om arkivet och Stranda hembygdsförening samarbetet kring Konstkollo för barn och unga i Mönsterås. Tillsammans med konstnären Anna-Linda Gabriel spenderade 12 ungdomar en sommarvecka i de fyra elementens tecken. Experiment och skapande varvades med utflykter och undersökningar av Stranda hembygdsförenings många samlingar. Under kollot arbetade deltagarna fram två tidningar i fanzine-format som blev som ett koncentrat av vad alla hade fått vara med om under veckan.

Kollots första dag hade tema ”vatten” och deltagarna fick då bland annat besöka Sjömanshemmet och måla av något de lockades av inne i huset. ”Jord” var andra dagens tema och deltagarna fick en visning av Örtagården och apoteksutställningen. Tredje dagen bjöd på tema ”eld” och en rundtur bland Strandas historiska brandbilar och brandmansuniformer följt av experiment med brännpenna. Under kollots fjärde och sista dag utforskades tema ”luft” och deltagarna skapade bland annat ett kollektivt utopiskt landskap ur fågelperspektiv där deltagarnas egna superhjälteporträtt i lera placerades i.

Är du intresserad av att se ett exemplar av Konstkollot i Mönsterås fanzine finns de att se på Mönsterås Bibliotek.

I Barometern, 25 juni 2022, berättar några av deltagarna och konstnären Anna-Linda Gabriel om sina upplevelser under veckan.

Foto: Anna-Linda Gabriel och Veronica Lindblad

Samarbetspartners

Lära om arkivet

är ett treårigt utvecklingsprojekt som drivs av Designarkivet i Nybro med stöd från Statens kulturråd och Region Kalmar Län. 

Christina Zetterlund
Projektledare
christina.zetterlund@designarkivet.se

Maija Zetterlund
Projektkoordinator
maija.zetterlund@designarkivet.se  
telefon: 0481-42870

I samarbete med

Virserums konsthall
Linneuniversitet 
Kalmar konstmuseum

Designers in residence:
Ida Liffner, Marthe Roosenboom
Rosa Tolnov Clausen, Daniele Burlando
Makda Embaie
Magnus Bärtås, Behzad Khosravi Noori
MADAM snickeri & restaurering
Evelina Mohei
Form och webb:
Mika Kastner Johnson

Med stöd från 

Region kalmar läns logotyp
Kulturrådets logotyp