Konstkollo 2021

Sommaren 2021 inledde Kalmar konstmuseum och Lära om arkivet ett samarbete med Stranda hembygdsförening där vi erbjöd Konstkollo för barn och unga under en sommarvecka. Under denna vecka gjorde barnen spännande undersökningar av hembygdsgårdens olika delar tillsammans med konstnären Anna-Linda Gabriel. Kollot var också knutet till Kalmar konstmuseums pågående sommarutställning Havet. Detta blev en fin utgångspunkt som ledde till spännande kreativa utmaningar, särskilt med tanke på Mönsterås sjöfartshistoria. Genom att låta Konstkollo för barn och unga ta plats på Stranda hembygdsgård blir den lokala historien i Mönsterås utgångspunkt för ett kreativt skapande. Med en sådan pedagogik är förhoppningen att kunna stärka ungas självkänsla på sin hemort genom att lära sig ortens historia. Gestaltandet och skapandet är en bra metod för detta – vi kan mötas i skapandet av bilder och uttryck av det förflutna men också i att materialisera bilder av framtiden.

Sommaren 2022 återkommer Kalmar konstmuseum med Lära om arkivet till Stranda hembygdsförening och ger unga en möjlighet att under en vecka uttrycka sig i bild och form på Konstkollo.

Text: Veronica Lindblad, koordinator för projekt och pedagogik vid Kalmar konstmuseum
Foto: Veronica Lindblad, Anna-Linda Gabriel

Samarbetspartners

Lära om arkivet

är ett treårigt utvecklingsprojekt som drivs av Designarkivet i Nybro med stöd från Statens kulturråd och Region Kalmar Län. 

Christina Zetterlund
Projektledare
christina.zetterlund@designarkivet.se

Maija Zetterlund
Projektkoordinator
maija.zetterlund@designarkivet.se  
telefon: 0481-42870

I samarbete med

Virserums konsthall
Linneuniversitet 
Kalmar konstmuseum

Designers in residence:
Ida Liffner, Marthe Roosenboom
Rosa Tolnov Clausen, Daniele Burlando
Makda Embaie
Magnus Bärtås, Behzad Khosravi Noori
MADAM snickeri & restaurering
Evelina Mohei
Form och webb:
Mika Kastner Johnson

Med stöd från 

Region kalmar läns logotyp
Kulturrådets logotyp