Lära om arkivets logotyp

Vår logotyp har vi gjort tillsammans med glashantverkaren Tuomo Nieminen som har skapat logotypens typsnitt och motiv. Under många år arbetade han som glasblåsare på såväl Bergdala som på Kosta. Tuomo Nieminens unika förmåga att skulptera glas har varit en förutsättning för mycket av den glaskonst som skapades här. Under en period kunde han inte utöva sitt hantverk, istället hittade han på andra utlopp för sin kreativitet och skaparlusta. Ett av de uttryck som han provade var att göra glödritade tavlor. Det är tavlor som ofta har motiv från skogen vilket speglar Tuomo Nieminen stora intresse för jakt.

Formen är av den klassiska björktavlans. Detta var en form av souvenir som skapades genom att en vykortsbild fästes på en björkskiva, ofta med målade detaljer. Det var vanligt förekommande att de tillverkades av kringresande personer men också socialister som hade svartlistats efter att de hade sökt att organisera sina arbetsplatser. För att lära dig mer om björktavlans historia kan du lyssna på P1:s fantastiska program Loppmarknadsarkeologerna.

Bild: Skiss av Tuomo Nieminen

Samarbetspartners

Lära om arkivet

är ett treårigt utvecklingsprojekt som drivs av Designarkivet i Nybro med stöd från Statens kulturråd och Region Kalmar Län. 

Christina Zetterlund
Projektledare
christina.zetterlund@designarkivet.se

Maija Zetterlund
Projektkoordinator
maija.zetterlund@designarkivet.se  
telefon: 0481-42870

I samarbete med

Virserums konsthall
Linneuniversitet 
Kalmar konstmuseum

Designers in residence:
Ida Liffner, Marthe Roosenboom
Rosa Tolnov Clausen, Daniele Burlando
Makda Embaie
Magnus Bärtås, Behzad Khosravi Noori
MADAM snickeri & restaurering
Evelina Mohei
Form och webb:
Mika Kastner Johnson

Med stöd från 

Region kalmar läns logotyp
Kulturrådets logotyp