I byn Hässle som ligger strax utanför Lessebo kan man på små skyltar som är uppsatta runt om i byn få läsa om de som har gått före just på denna plats. Skyltarna ditsatta av Pär Söderqvist som bor och är uppvuxen i byn. Här nedan följer Pär Söderqvists text på skylten om lertaget och byns historiska klokhet om att ta till de gemensamma behoven.
Här nedanför låg Hässle bys lertag. Marken är extra lerhaltig just här och därför passade det bra att gräva upp lera just här.
Och vad använde man då denna lera till?
Jo leran, eller jorden, blandade man med sand och sedan tillsatte man vatten och vips så hade man ett murbruk. Fullt så enkelt var det dock inte, leran skulle grävas upp och sedan skulle den ”ligga till sej” över en vinter så att den blev ordentligt genomfrusen. Därefter blandade man i fin sand i lagom mängd (sanden grävde man upp i byns sandtag vilket låg på gränsen ned mot Fetebo). Hur mycket sand man skulle blanda i varierade beroende på hur ”fet” leran var. När lera/sanden var väl sammanblandad så tillsatte man vatten. Och fick så man röra och blanda länge, länge tills bruket hade en lagom konsistens. Det fick varken vara för blött eller för torrt. Om man kramade en boll av bruket och släppte den i marken så skulle den dela sig i tre-fyra delar. Delade den sej i fler delar så var bruket för torrt och blev det bara en ”blaffa” på marken så var det alldeles för blött.
Det man framförallt använde lerbruket till var som murbruk mellan stenarna när man murade sina skorstenar och sina spisar. Lerbruket blir ”lite segt” och det passar bra när stenarna utvidgar sig av eldens hetta.
Att lertaget var en viktig resurs för alla Hässlebor förstår man, eftersom det undantogs när man gjorde det laga skiftet av byn på 1850-talet. Det här området ingick inte i skogsmarken runtomkring utan var en s.k. allmänning som alla ägde tillsammans.
Vad som idag kan ses av denna verksamhet är ett antal gropar nere i skogen där man grävt upp leran.
Vid pennan/Pär Söderqvist