Intervju med Mika Kastner Johnson – formgivaren bakom laraomarkivet.se

Mika Kastner Johnson är formgivaren bakom både design och programmering av Lära om arkivets hemsida.

Skulle du vilja berätta lite om vem du är?
Jag bor i södra Stockholm och jobbar som frilansande formgivare och gör lite diverse annat. Jag är medlem i kollektivet som gör kulturtidskriften Brand och har också engagemang i arbetsrättsliga organisationer som verkar i frilansekonomier, såsom Illustratörcentrum och Interim kultur.

Som formgivare har jag en ganska hantverksmässig och vardaglig syn på formgivning som praktik. Mest är jag intresserad av hur jag gör saker, och vad jag gör saker för. Just hur en väljer att göra saker som formgivare är spännande. Det typografiska yrket har gått från att vara just ett hantverk som utförs på golvet till att bli upphöjt till en konst som utförs av utbildade genier. Genom den processen tappar man en stor del av historien där typografer arbetat direkt inom förlag, tidningar och tryckerier. Samtidigt är förutsättningarna idag såklart annorlunda, men jag tycker det finns en trygghet i att tänka att man är en hantverkare i arrangemanget och krockandet av symboler och tecken.

Kan du berätta om ditt arbete med Lära om arkivets hemsida?
I arbetet med Lära om arkivet har vi tillsammans funderat en del just på samlingar och hur vi kan arrangera och krocka saker och ting.

Projektets uppdrag är i någon mening att samla olika utförare och samlare av design i den småländska landsbygden och hantverkshistorien, och genom dessa skriva en annan designhistoria. Till detta arbetade vi fram ett behändigt format för våra texter utifrån A4-sidan, ett format som är baserat på de utskrivna papper med information man ofta får med sig hem som medskick när man besöker mindre museum. Jag tyckte det var spännande att inte bara se dessa som texter, utan som objekt samlade i sidan, från vilket hela projektets arkiv sen tog form omkring. Här inne hittar ni A4-utskrifter i Times New Roman blandat med högar av foton och ett och annat medtaget objekt från de platser vi besöker. Dessa samlingar är intuitivt arrangerade, kan överlappa och blandas ihop.

Det som är roligt i att arbeta med webbsidor är att det fortfarande en större möjlighet att delta och samarbeta i hela processen, åtminstone när en jobbar i mindre sammanhang. Att kunna programmera och formge en sida parallellt öppnar upp nya sätt att jobba som en inte hade kunnat se om en bara satt med formgivningen och vice versa. Precis som man som typograf hade inflytande över både typsättning och tryck.

Foto: Mika Kastner Johnson

Samarbetspartners

Lära om arkivet

är ett treårigt utvecklingsprojekt som drevs av Designarkivet med stöd från Statens kulturråd och Region Kalmar Län 2021–2023.

Christina Zetterlund
Projektledare
christina.zetterlund@gmail.com

Maija Zetterlund
Projektkoordinator
maija.zetterlund@designarkivet.se
telefon: 0481-42870

I samarbete med

Virserums konsthall
Linneuniversitet 
Kalmar konstmuseum

Designers in residence:
Ida Liffner, Marthe Roosenboom
Rosa Tolnov Clausen, Daniele Burlando
Makda Embaie
Magnus Bärtås, Behzad Khosravi Noori
MADAM snickeri & restaurering
Evelina Mohei
Form och webb:
Mika Kastner Johnson

Med stöd från 

Region kalmar läns logotyp
Kulturrådets logotyp