Sagomuseet

Sagomuseet drivs av den ideella föreningen Berättarnätet i Kronoberg och myllrar av verksamhet. Här kan du uppleva både gamla folksagor och samtida sägner. Museets magiska rum har gestaltats av textilkonstnären Mia Einarsdotter tillsammans med berättare, författare och föreläsare Per Gustavsson samt träskulptör, konstnär och multisysslare Kjell Sundberg, Museets rum kan upplevas på egen hand eller kanske ännu hellre tillsammans med en av guiderna som levandegör berättelserna som finns här. I de rika berättelserna lär vi bland annat känna en tid då skogen och byn var befolkade av varelser som få av oss har en relation till idag. Varje år i juni bjuder museet in till en berättarfestival. Unesco, FN:s organ för utbildning, vetenskap och kultur, har erkänt Sagomuseet och fört upp det på Unesco register över goda metodiska exempel.

Men Sagomuseet är inte bara en plats utan många. Genom hemsidan eller appen Sagobydgen kan du hitta till de 43 sägenskåp som finns utplacerade i Ljungby, Älmhult och Alvesta kommun. Exempelvis kan vi läsa och lyssna på berättelsen om sägenplatsen Trollberget. Sagobygden skriver:
I bokskogen vid Åsnens strand ligger Trollberget med sina spännande grottor och gångar. Bakom en järndörr finns en stor sal som rymmer trollens guld och silver. Ännu har ingen hittat den dörren.

Sägenplatserna är markerade på karta och du kan också följa olika sagor genom geocaching skattjakter.

Samarbetspartners

Lära om arkivet

är ett treårigt utvecklingsprojekt som drivs av Designarkivet i Nybro med stöd från Statens kulturråd och Region Kalmar Län. 

Christina Zetterlund
Projektledare
christina.zetterlund@designarkivet.se

Maija Zetterlund
Projektkoordinator
maija.zetterlund@designarkivet.se  
telefon: 0481-42870

I samarbete med

Virserums konsthall
Linneuniversitet 
Kalmar konstmuseum

Designers in residence:
Ida Liffner, Marthe Roosenboom
Rosa Tolnov Clausen, Daniele Burlando
Makda Embaie
Magnus Bärtås, Behzad Khosravi Noori
MADAM snickeri & restaurering
Evelina Mohei
Form och webb:
Mika Kastner Johnson

Med stöd från 

Region kalmar läns logotyp
Kulturrådets logotyp