Intervju med Evelina Mohei – formgivaren bakom Lära om arkivets karta

Evelina Mohei är grafisk formgivare och residensformgivare under Lära om arkivets första år. Under sin residensvistelse följde hon med till olika platser och museer samt spenderade två veckor på Lessebo handpappersbruk. Med inspiration från handpappersbrukets papper skapade hon projektets interaktiva karta. 

Hej Evelina, verkligen kul att ha dig här! Vem är du?
Väldigt roligt att få vara med, tycker jag! Jag är uppväxt i norra Småland, där jag bott i både väldigt små samhällen som Rosenfors och stora städer som Jönköping. Nu bor jag i en Stockholmsförort där jag har en ateljé med mina grannar i ett närliggande industriområde. Därifrån arbetar jag med bild och form. Mest gör jag redaktionsarbete för tidningen Brand och har olika projekt med vänner. Utöver det jobbar jag som fastighetsskötare. 

Vi följde dig på Instagram och fann att du hade ett intressant berättande som gjorde oss nyfikna på dig. Kan du berätta lite om ditt berättande på Instagram?
Där dokumenterar jag form jag stöter på i min vardag, bland annat i mitt brödjobb. En slags vardagliga fältstudier. När man jobbar med fastigheter ser man många delar av staden andra inte får tillgång till. Hemliga källargångar, stora innergårdar. Man ser möten mellan människor. Någon har lagat någon annans lagning, någon har ställt ut sitt inramade bröllopsfoto utanför lägenhetsförråden och någon annan har hängt upp det på väggen, någon har skrivit en kommentar till någons anteckning på väggen eller tejpat för bokstäver på en skylt någon satt upp. En form som råkar ske, som är organisk och påverkas av människor som finns eller har funnits på platsen. Det finns ingen plan för hur det ska se ut, det har bara skett. Detaljerna på platserna är i ständig utveckling och alla får vara med.

Stories på Instagram är ett roligt format, man ser bilden någon lägger upp bara för ett ögonblick, man kan titta igen inom 24 timmar innan den försvinner för alltid. Nästan samma känsla som när man själv betraktar sin omgivning. Man råkar befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle. En sekund senare kanske lövet blåser bort, huset byggs om, skylten går sönder.

Finns något av detta i hur du tänker och praktiserar form? 
Jag försöker utforska formprojekt på liknande sätt som jag utforskar min omgivning. Jag vill utgå från plats, historier och erfarenheter som redan finns. Jag fotar och antecknar, försöker hitta små saker som är spännande. När det blir en krock, när något blir fel, när bild och form råkar uppstå på en plats. Det jag ser får ligga till grunden för formen. Ofta finns allt redan i världen, mer spännande än det man kan hitta på själv.

Hur ser du på din praktik i relation till Lära om arkivet
Platserna och historierna i projektet har redan liv och form. Jag har försökt låta min hand ta mindre plats. Blicken och möjligheten till att göra ett urval i det jag ser, som när jag studerar vardagen, vill jag ska ta mer plats.

Foto: Evelina Mohei

Samarbetspartners

Lära om arkivet

är ett treårigt utvecklingsprojekt som drivs av Designarkivet i Nybro med stöd från Statens kulturråd och Region Kalmar Län. 

Christina Zetterlund
Projektledare
christina.zetterlund@designarkivet.se

Maija Zetterlund
Projektkoordinator
maija.zetterlund@designarkivet.se  
telefon: 0481-42870

I samarbete med

Virserums konsthall
Linneuniversitet 
Kalmar konstmuseum

Designers in residence:
Ida Liffner, Marthe Roosenboom
Rosa Tolnov Clausen, Daniele Burlando
Makda Embaie
Magnus Bärtås, Behzad Khosravi Noori
MADAM snickeri & restaurering
Evelina Mohei
Form och webb:
Mika Kastner Johnson

Med stöd från 

Region kalmar läns logotyp
Kulturrådets logotyp